• Stacks Image p758_n3

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image pp758_n2_n6

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image pp758_n2_n7

  Caption Text

  Link
Stacks Image 711
DE SAXOFOON

Adolphe Sax was een instrumentenbouwer die omstreeks 1840 een blaasinstrument had gemaakt waarop je net zo zacht en mooi kon spelen als op een strijkinstrument (bijvoorbeeld viool of cello), maar waarop je ook zo hard kon spelen als op een koperblaasblaasinstrument. (bijvoorbeeld een trompet of trombone). Hiervoor bevestigde hij op een koperen buis met gaatjes en kleppen een mondstuk met een rietje, zoals bij de klarinet. Dit instrument noemde hij uiteindelijk naar zichzelf: de saxofoon.
De eerste saxofoon die hij maakte was een baritonsaxofoon. Maar al snel daarna ontwikkelde hij de hele saxofoonfamilie met als belangrijkste: De sopraan-, alt- en tenorsaxofoon. Samen met de bariton vormen ze het saxofoonkwartet.

Wedstrijd
Omdat er vroeger nog geen televisie en reclamefolders waren, was het voor Adolphe Sax erg moeilijk om zijn instrument te verkopen. Hij gaf veel saxofoonconcerten, maar na jaren kende nog steeds niemand zijn mooie uitvinding. Hij besloot een wedstrijd te organiseren tussen twee verschillende orkesten – het ene zonder saxofoons en het andere mét saxofoons. Een jury moest beslissen welk orkest het mooiste klonk: het orkest mét de saxofoons werd winnaar.

Multi-Inzetbaar

Tegenwoordig wordt de saxofoon gebruikt in heel veel soorten muziek. Je hoort hem in popmuziek, maar natuurlijk ook in jazz-en in bluesmuziek en in klassieke muziek. Weinig mensen weten dat er ook heel veel stukken zijn geschreven voor saxofoonkwartet en voor saxofoon en piano samen.
Bekende Nederlandse saxofonisten zijn Candy Dulfer en haar vader Hans Dulfer.

Houtenblaasinstrument

Een saxofoon heeft heel veel kleppen en een mondstuk met een riet en behoort daarom tot de groep houtenblaasinstrumenten, net zoals de klarinet, dwarsfluit, hobo, fagot. De saxofoon is ook een enkelriet instrument: het geluid ontstaat door trilling van het riet dat op het mondstuk zit.
In de buurt

Wil je graag saxofoon spelen in een orkest, dan kun je terecht bij één van de harmonieorkesten of fanfares in de buurt. Ben je lid van een muziekvereniging in de gemeente dan kun je een muziekinstrument
lenen van de muziekvereniging en je krijgt korting op het lesgeld. Je kunt al een complete saxofoon kopen voor ongeveer € 500,-
Een andere mogelijkheid is om bij een muziekwinkel het instrument te huren.
Voor meer info,
www.saxofoon.startpagina.nl en wikipedia

Op de Muziekschool

Wil je een proefles op de Muziekschool, bel voor een afspraak 0228- 515694, iedereen is van harte welkom. Meestal worden de lessen in kleine groepjes gegeven, het voordeel hiervan is dat je elkaar motiveert, leert van elkaar en de lesduur is langer.
Stacks Image 757