• Stacks Image p3454_n3

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image pp3454_n2_n6

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image pp3454_n2_n7

  Caption Text

  Link
Stacks Image 826
Keyboard

Het keyboard is nog maar zo'n 30 jaar jong en is ontwikkeld uit het elektronisch orgel en de synthesizer, waarmee het speelgemak van het orgel werd gecombineerd met de compactheid en draagbaarheid van de synthesizer.

Met het keyboard ben je in staat in je ééntje een volledige band te vormen, waardoor je een muziekstuk compleet klinkend maakt. Met de rechterhand speel je dan de melodie (bv vader Jacob), terwijl de linkerhand de begeleidingsband aanstuurt (accompaniment).
De moderne keyboards hebben 300 tot 1200 geluiden aan boord, waardoor je ook veel kunt variëren. Zo kun je elk bestaand instrument nabootsen, of spelen met geluiden die niet gemaakt zouden kunnen worden door akoestische instrumenten. En ook kan de begeleidingsband steeds meer muzieksoorten spelen. Standaard is wel 100 verschillende stijlen, zoals disco, swing, foxtrot, march, r&b of gewoon pop. Met de keyboards die de muziekschool heeft, kan elke stijl ook weer worden opgebouwd: rustig beginnen, en steeds wat drukker

Moderne keyboards hebben wel wat weg van een computer. Zij hebben (grote) displays waarop je alle instellingen kunt aflezen, en tegenwoordig zelfs noten kunt lezen. Verder kun je midi-files afspelen, dit zijn speciale bestanden voor keyboards, waarbij complete muziekstukken vaak precies zo klinken als op de radio of op cd. In de les gebruiken we dit ook, waarbij we onderdelen van het muziekstuk uitzetten en dat zelf spelen.
Maar we kunnen op het keyboard ook gewoon spelen met pianotechniek. Ook dit komt in de lessen aan bod.

Het keyboard is een vrij toegankelijk instrument. Het maken van geluid (een toon maken) is eenvoudig: je hoeft enkel een toets in te drukken.
Stacks Image 837
Deze toon klinkt dan meteen goed. In principe kan iedereen dus voor dit instrument kiezen. Het instrument vraagt wel om fijne motoriek. Je moet met vijf vingers spelen, met twee handen gelijk, en soms wel 4 toetsen tegelijk indrukken. Je hebt dus wel een beetje geduld nodig om dit te leren.
Bewegen mag je wel achter je keyboard! Meestal spelen we zittend, maar je kunt natuurlijk ook gaan staan en mee-swingen.
Met keyboardspelen leer je 2 sleutels te lezen in muziekschrift (F- en G-sleutel). En dat moet je tegelijk lezen. Soms dus wel 4 noten op één moment. Dit lijkt in het begin wel erg lastig, maar we bouwen het niveau geleidelijk op. De leerlingen hebben bij de IVO- lessen al een goede basis opgebouwd, waardoor ze het noten lezen, het gevoel voor toonhoogte en toonduur al goed gekweekt hebben. Ook in de keyboardlessen leren we het noten lezen. Maar in geleidelijke stappen, en, daar de meeste leerlingen het nog goed weten van de IVO-les, gaat het meestal vrij snel en soepeltjes in het begin.

De echte popliedjes komen (afhankelijk van het studie tempo) het 2e leerjaar aan bod, met nummers van oa. Flo-rida, Pirates of the Carribean, Lady Gaga, Adèle, Ilse de Lange, Rihanna en Krezip.

In het keyboardlokaal hebben we oa. de Yamaha E403, de Tyros 2 en de PSR-S750 staan. Wij gebruiken en adviseren Yamaha keyboards.
Een echt compleet starters keyboard is de Yamaha E463 (ongeveer €319,-). Dit keyboard heeft ook voor gevorderde leerlingen genoeg mogelijkheden in huis.
Het is natuurlijk mogelijk te starten met een keyboard van een ander merk. Tweedehands vind je al snel een keyboard voor 50 euro, en wat je ook kunt doen is het vragen aan bekenden of ze nog een keyboard hebben staan dat je voor het eerste begin kunt lenen.

Keyboards kopen en bekijken bij muziekwinkels in de buurt:
Moeskops in Hoorn.

Verdere info op
wikipedia
Video
Wat kan je allemaal doen met een keyboard? Zie het in onderstaande filmpjes:
Adele - Rolling in the deep, Europe - The Final Countdown
Douwe Bob - Slow Down
Big Big World - 1e jaars lesliedje
Beethoven's Ode aan de vreugde - 1e jaars lesliedje