• Stacks Image p695_n3

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image pp695_n2_n6

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image pp695_n2_n7

  Caption Text

  Link
Stacks Image 685
Blokfluit

De blokfluit is een bekend en veelgebruikt instrument. Veel kinderen (en ouders) hebben hier les op gehad als voorbereidend onderwijs, waarna zij hun instrument hebben gekozen. De blokfluit is echter ook een instrument dat gekozen kan worden om je er verder op te ontwikkelen en er ook daadwerkelijk mooi en virtuoos op te spelen.

Het mondstuk van de fluit heeft de naam aan het instrument gegeven: bovenin is een rond blokje geplaatst, zodat er een nauwe speel ontstaat waardoor je de lucht moet blazen. Om een toon te blazen heb je niet veel lucht nodig, waardoor dit instrument zeer geschikt is voor jonge kinderen vanaf 6 jaar. Zij beginnen dan op de sopraanblokfluit. Vanaf 9 jaar kan de overstap naar de altblokfluit gemaakt worden. Tieners en volwassenen beginnen meestal op de altblokfluit.


De altblokfluit klinkt lager dan de sopraanblokfluit en heeft een klankhoogte die gelijk is aan de dwarsfluit en de hobo. Dit is ook de populairste blokfluit.

Wanneer een leerling goed altblokfluit kan spelen is het mogelijk ook over te stappen naar tenor- en basblokfluit. De tenor- en basblokfluit zijn nog groter en klinken dus nog lager.
De speeltechniek van alle blokfluiten is dezelfde, alleen liggen bij de grotere blokfluiten de vingergaten wel steeds verder uit elkaar.

De blokfluit is van oorsprong een heel oud instrument. Je kan er dus middeleeuwse muziek op spelen, maar ook barok en klassiek. Ook moderne en populaire muziek is mogelijk. Blokfluiten zijn relatief goedkope muziekinstrumenten. Een goede sopraanblokfluit van kunststof heb je vanaf ca 20 euro. Een Alt kost rond de 40 euro. Een goede houten alt is vanaf €200,- verkrijgbaar.