Slaginstrumenten

Veel mensen (groot en klein) dromen ervan een instrument te kunnen bespelen of willen meer weten van muziek in het algemeen. Trommelaars moeten vaak heel lang praten met hun ouders/verzorgers voordat ze op les mogen. Al die herrie!! De meeste slagwerkers zijn dan ook vrij ‘trouw’ aan hun instrument. Ze hebben er vaak hard voor moeten knokken.

Slagwerk is een verzamelnaam voor een aantal verschillende instrumenten. De meest voorkomende zijn de kleine trom, het melodische slagwerk (xylofoon, marimba), de pauken en het drumstel. De lessen vallen onder te verdelen in 3 soorten: tamboer (meespelen in de drumband) all-round slagwerker (harmonie en fanfare) en drums (popband). De muziekschool Stede Broec heeft al deze lesvariaties in huis.

Voor tamboer, slagwerker en drummer geldt dat je al vrij jong, zo ongeveer vanaf een jaar of 9, kunt beginnen.


In de lessen komen diverse aspecten van het instrument en muziek in het algemeen aan bod. Er wordt gewerkt aan algemene techniek, motorische onafhankelijkheid, muzikaal inzicht, gehoor- training, instrumentkennis, improvisatie, ensemblespel en nog veel meer.

Voor tamboers en slagwerkers is er nog een examen. Het doen van een examen is niet verplicht. Wel is het goed om te doen. Het geeft je inzicht in alles wat je hoort te weten en je beschikt over de techniek die nodig is om goed mee te kunnen komen in de drumband of het orkest. Sommige orkesten stellen een B-diploma verplicht om mee te mogen spelen!

pauken

info op
wikipedia

kleine trom/klein slagwerk

info op
wikipedia

melodisch slagwerk

info op
wikipedia

djembe, cajon, conga

info op
wikipedia , voor conga, en cajon