De hoorn Dit prachtige instrument is een koperen blaasinstrument waarop je heel luid kunt schetteren maar ook fluisterend zacht kunt spelen. De hoorn is echt een orkestinstrument en is te vinden in fanfares, harmonieorkesten, bigbands en symfonieorkesten.

De hoorn is ook steeds vaker in de jazzmuziek te horen. In filmmuziek is de hoorn vaak prominent aanwezig, vooral bij heldhaftige, of juist romantische passages. Er zijn ook diverse solowerken voor de hoorn geschreven, al dan niet met begeleiding van piano of orkest. Je kunt in veel muziekensembles terecht met de hoorn.
Stacks Image 10
Grote componisten zoals Mozart, Beethoven, Reicha, wagner, Strauss, Tschaikowsky, Korsakov, Ravel, Poulenc en Bernstein, e.a. hebben voor de hoorn geschreven.

Hoe te beginnen als hoornist. Door lid te worden van een fanfare -of harmonie orkest kun je gebruik maken van een instrument van de vereniging. Je bent dan voorzien van een goede hoorn en een leuk orkest. Tegenwoordig bestaan er ook “kinderhoorns” die hetzelfde spelen als de waldhoorn. Ze zijn voor jonge kinderen veel makkelijker hanteerbaar dan de grote hoorn. Soms wil de vereniging een kinderhoorn huren of aanschaffen voor een nieuwe leerling. Je ouders kunnen ook zelf een instrument (huur)kopen.
Een kinderhoorntje is heel lang te gebruiken ook als je al (bijna) geen kind meer bent en kost nog geen 800 euro incl. rugtas (informatie hierover bij de hoorndocent). Verder heb je les nodig, lesboeken, een muziekstandaard én zin om te oefenen. Voor kinderen is het erg nuttig en handig als je ouders je hierin stimuleren. Wat ook heel handig is, om eerst lessen Algemene Muzikale Vorming te volgen voor je begint op de hoorn, je bent dan 8 á 9 jaar als je op de hoorn begint. Bij de muziekschool kun je een HAFA –opleiding volgen waarbij je verenigingskorting kunt krijgen op het lesgeld, wanneer je lid wordt van een harmonie of fanfareorkest. Succes met je keuze en wie weet, tot ziens.
 • Stacks Image 14

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image p13_n6

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image p13_n7

  Caption Text

  Link